MENU

Search Engine

 
enter the phrase you are looking for and select the search areaSearch area:               
Blue 2 newBlue 1 newBlue 3 new

Informacje

Fabrykacya win owocowych i miodów

Fabrykacya win owocowych i miodów

Category:

Catalogue price: 15.90 PLN
Promotional price: 11.93 PLN

Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Jak sam pisze we wstępie, już wtedy - na przełomie XIX i XX wieku - wina produkowane z owoców były lekceważone i niedoceniane, co tłumaczy interesami importerów południowoeuropejskich win gronowych.


Wśród przedstawionych przepisów znajdują się receptury na tradycyjne polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z:
- jagód,
- malin,
- porzeczek,
- agrestu,
- wiśni,
- tarki (tarniny),
- głogu,
- berberysu,
- rabarbaru,
- liści winogron,
- soku z brzozy.


Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury. By z nich skorzystać, musimy jedynie poznać trzy terminy obecnie raczej nieużywane, a występujące w książce:
rozynki - suszone winogrona,
1 kwarta - ok. 0,95 litra,
1 funt - ok. 0,4 kg.


Book Details:
Number of pages:100
Format:125 x 165 mm
Binding:miękka
ISBN:978-83-7415-077-7, 978-83-61253-12-9
EAN:9788374150774, 9788361253129
Weight:90 g
Table of contents (txt):See table of contents
Fragment of book (pdf):See part of the book

Books on similar subjects:

Marcin J. Szymański
Browary Łodzi i regionu

Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świ...
59.90 PLN
44.93 PLN

Mirosław Jaskulski
Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański. Z dziejów łódzkiej gastronomii do 1914 roku

Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łó...
69.90 PLN
52.43 PLN

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia czterech kultur - The Lodz Cuisine of Four Cultures

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym styka...
39.90 PLN
29.93 PLN

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine

Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Au...
39.90 PLN
29.93 PLN



Customers who bought this book also bought:

Maciej Kruszyna
Koleje miejskie i regionalne w Polsce

Coraz większe znaczenie na mapie komunikacyjnej kraju odgrywa transport kolejowy. Maciej Kruszyna w niniejszej publikacji opisał aż 28 system&oa...
49.90 PLN
37.43 PLN

Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u

Budujemy drugą Polskę – to hasło propagandy sukcesu pojawiało się wszędzie w czasach PRL. Wielkie inwestycje miały wprowadzić Polskę...
39.90 PLN
29.93 PLN

Jerzy Krzywik Kaźmierczyk
Lorneta z meduzą

Polacy nie jedzą. Polacy „zakanszają” – mówi Jerzy Krzywik Kaźmierczyk i zabiera nas w barwną podróż po dawnyc...
36.90 PLN
27.68 PLN

Ryszard Mączewski
Warszawa, której nie ma - A Warsaw that no longer exists

Warszawa, której nie ma, ożywa na kartach tej książki. Kolejne strony odkrywają współcześnie nieznane nam oblicze naszej stolic...
43.90 PLN
32.93 PLN

Zespół autorski
Tramwaje w Polsce

< TYTUŁ NIEDOSTĘPNY >   Książka Tramwaje w Polsce przedstawia historię, rozwój, najważniejsze aspekty techniczne – ...
79.90 PLN
59.93 PLN

Output exhausted
×

To shop online, please log in

email:
password:

Every logging into the site means accepting the current Terms of Use.


Can’t remember your password?
Don’t have an account yet?