Informacje
Autor:
Sekrety jedzenia
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs m/s „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hooverowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką…
W elegancki wieczór przeczesać bujne włosy pomadą z masła i spróbować kawioru, popijając w zatłoczonym barze martini ‒ wstrząśnięte, nie mieszane. Na gwarnym targu rozróżnić prawie 10 tysięcy zapachów, a o północy w skórzanym okryciu piec mięso na rozgrzanych kamieniach lub kłach mamuta. Zobaczyć drewniane lodówki w Chicago, spróbować foie gras we Francji. Uścisnąć dłoń Ćwierczakiewiczowej i odkryć tajemnicę 365 obiadów za 5 złotych.
A na koniec zapamiętać! Gdy ktoś pyta: śledź normalnie czy dyżurny? Zawsze odpowiadać: dyżurny! ‒ żeby na chwilę wyjęty z chłodziarki mógł spokojnie powrócić na wystawę, a gorzałka trafić do gardła!
Och, jak byłoby smacznie… Musisz odbyć tę podróż z Sekretami jedzenia. Podlaskie domowe imprezki, umami, szarlatani w supermarketach i kanibale czekają właśnie na Ciebie!
Szczegóły książki:
Ilość stron: | 168 |
Format: | 165 x 235 |
Oprawa: | Twarda |
ISBN: | 978-83-7729-644-8 |
EAN: | 9788377296448 |
Waga: | 480 g |
SERIA: | Sekrety Zobacz inne pozycje z tej serii |
Fragment ksiązki (pdf): | Zobacz fragment książki |
Książki o podobnej tematyce:
Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine
Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Au...
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine
Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Au...
37.43 zł
Andrzej Fiedoruk
Alkoholowe dzieje świata
Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego u...
Alkoholowe dzieje świata
Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego u...
37.43 zł
Maria Gruszecka
366 obiadów
Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! To nie czcze słowa – książk...
366 obiadów
Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! To nie czcze słowa – książk...
37.43 zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili również:
Facebook
Bestseller
Proszę się zalogować.
email: | |
hasło: | |
Zalogowanie oznacza akceptację regulaminu oraz Polityki Ochrony Prywatności (RODO) w jego obecnym brzmieniu. | |
Nie pamiętasz hasła? | |
Nie masz jeszcze konta? |