WYSZUKIWARKA

 
wpisz szukaną frazę i wybierz obszar poszukiwańSzukaj w:               
Blue 1Blue 3 new 2022Sekrety

Informacje

Piwo,  flaki  garnuszkowe,  petersburskie  bliny  i  kawior  astrachański. Z dziejów łódzkiej gastronomii do 1914 roku

Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański. Z dziejów łódzkiej gastronomii do 1914 roku

Kategorie:

Cena katalogowa: 99.90 zł
Cena promocyjna: 74.93 zł
Posiadamy w sprzedaży produkt uszkodzony w obniżonej cenie 49.95 PLN

Jeżeli chcesz zakupić taki produkt dodaj do koszyka:

Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r. jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej.
Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku, Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku. Mirosław Jaskulski w przystępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np. stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki.
Nie brakuje też ciekawostek, część z nich z pewnością zaskoczy czytelnika, jak np. śniadaniowe menu w lokalu „Rektyfikacji Warszawskiej” (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek – żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek – kołduny litewskie na bulionie, środa – golonka z grochem purée, czwartek i niedziela – flaki garnuszkowe z grzankami, piątek – ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota – pierożki z mięsem.
Unikatowe zdjęcia, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach.

 

Książkę poleca:


Szczegóły książki:
Ilość stron:ok. 230
Format:210 x 290
Oprawa:twarda
ISBN:978-83-7729-165-8
EAN:9788377291658
Waga:1 230 g
Spis treści (txt):Zobacz spis treści
Fragment ksiązki (pdf):Zobacz fragment książki

Książki o podobnej tematyce:

Konrad Niklewicz
Fabrykacya win owocowych i miodów

Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w ...
19.90 zł
14.93 zł

Marcin J. Szymański
Browary Łodzi i regionu

Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świętej nie warzono ...
79.90 zł
59.93 zł

Nakład wyczerpany
Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia czterech kultur - The Lodz Cuisine of Four Cultures

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łó...
49.90 zł
37.43 zł

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine

Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Autorki Łódzkiej kuchni czterech kultur zapraszają na kolejną ...
49.90 zł
37.43 zł

Andrzej Fiedoruk
Alkoholowe dzieje świata

Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie – bez względu na ...
49.90 zł
37.43 zł

Andrzej Fiedoruk
Sekrety jedzenia

A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich ...
54.90 zł
41.18 zł



Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili również:

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine

Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Autorki Łódzkiej kuchni czterech kultur zapraszają na kolejną ...
49.90 zł
37.43 zł

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia czterech kultur - The Lodz Cuisine of Four Cultures

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łó...
49.90 zł
37.43 zł

Jerzy Krzywik Kaźmierczyk
Lorneta z meduzą

Polacy nie jedzą. Polacy „zakanszają” – mówi Jerzy Krzywik Kaźmierczyk i zabiera nas w barwną podróż po dawnych łódzkich lokalach, serwujących wymyś...
39.90 zł
29.93 zł

Fred Belin
Tajemnice Rokicińskiej Manufaktury

W 1931 roku, w okresie spadku nakładów prasy i zamykania kolejnych tytułów, zostaje wznowiony „Dziennik Łódzki”. Redakcja, aby pozyskać czytelników, drukuje ...
39.90 zł
29.93 zł

Rafał Tomczyk
Łódź - 99 miejsc

Zachęcamy do odkrycia 99 najciekawszych miejsc Łodzi! Niezwykłe zdjęcia Rafała Tomczyka ukazują potencjał Łodzi skrywany wśród zatłoczonych ulic i pędu wielkomiejskiego życia. ...
59.90 zł
44.93 zł

×

Proszę się zalogować.

email:
hasło:

Zalogowanie oznacza akceptację regulaminu oraz Polityki Ochrony Prywatności (RODO) w jego obecnym brzmieniu.


Nie pamiętasz hasła?
Nie masz jeszcze konta?