MENU
Powrót do strony głownej
Wszystkie tytuły   |   Nowości   |   Polecamy   |   Promocje   |   Zapowiedzi

Wyszukiwarka

 
wpisz szukaną frazę i wybierz obszar poszukiwańSzukaj w:               
Blue 1 newBlue 3 newBlue 2 new

Informacje

Fabrykacya win owocowych i miodów

Fabrykacya win owocowych i miodów

Kategoria:

Cena katalogowa: 15.90 zł
Cena promocyjna: 11.93 zł

Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Jak sam pisze we wstępie, już wtedy - na przełomie XIX i XX wieku - wina produkowane z owoców były lekceważone i niedoceniane, co tłumaczy interesami importerów południowoeuropejskich win gronowych.


Wśród przedstawionych przepisów znajdują się receptury na tradycyjne polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z:
- jagód,
- malin,
- porzeczek,
- agrestu,
- wiśni,
- tarki (tarniny),
- głogu,
- berberysu,
- rabarbaru,
- liści winogron,
- soku z brzozy.


Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury. By z nich skorzystać, musimy jedynie poznać trzy terminy obecnie raczej nieużywane, a występujące w książce:
rozynki - suszone winogrona,
1 kwarta - ok. 0,95 litra,
1 funt - ok. 0,4 kg.


Szczegóły książki:
Ilość stron:100
Format:125 x 165 mm
Oprawa:miękka
ISBN:978-83-7415-077-7, 978-83-61253-12-9
EAN:9788374150774, 9788361253129
Waga:90 g
Spis treści (txt):Zobacz spis treści
Fragment ksiązki (pdf):Zobacz fragment książki

Książki o podobnej tematyce:

Marcin J. Szymański
Browary Łodzi i regionu

Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świ...
59.90 zł
44.93 zł

Mirosław Jaskulski
Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański. Z dziejów łódzkiej gastronomii do 1914 roku

Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łó...
69.90 zł
52.43 zł

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia czterech kultur - The Lodz Cuisine of Four Cultures

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym styka...
39.90 zł
29.93 zł

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine

Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Au...
39.90 zł
29.93 zł



Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili również:

Katarzyna Kluczwajd
Toruń między wojnami

Ulicą Szeroką idzie mężczyzna, na policzkach czuje wiatr od Wisły. Nazywa się Stanisław Ignacy Witkiewicz. Co robi w Toruniu, czego szuka, d...
79.90 zł
59.93 zł

Katarzyna Kluczwajd
Toruń, którego nie ma - Thorn, das es nicht mehr gibt

Intrygujące i zachwycające miejsca z serca Torunia i jego przedmieść kryją się jeszcze na starych fotografiach. Od nadwiślańsko-portowych p...
43.90 zł
32.93 zł

Andrzej Makowiecki
Pięćdziesiąt melonów

Prawdziwy kryminalny dramat z galerią krwistych, cudownie zarysowanych postaci, w które się wierzy i Łodzią końca lat 80. XX wieku. Prz...
34.90 zł
26.18 zł

Andrzej Makowiecki
Szepty zza grobu

Znany, samotny pisarz, Damian Ross, trafia do szpitala. Następnej nocy na łódzkim Lublinku ląduje samolot, z którego wysiada jego ...
34.90 zł
26.18 zł

Jacek Tokarczyk
Balet. Kryształowy łabędź carskiego Petersburga

  < NAKŁAD WYCZERPANY >   Petersburg – Wenecja i Wersal Północy. Okno na świat carskiej Rosji, ale także jak ok...
49.90 zł
37.43 zł

Nakład wyczerpany
×

Proszę się zalogować.

email:
hasło:

Zalogowanie oznacza akceptację regulaminu oraz Polityki Ochrony Prywatności (RODO) w jego obecnym brzmieniu.


Nie pamiętasz hasła?
Nie masz jeszcze konta?