WYSZUKIWARKA

 
wpisz szukaną frazę i wybierz obszar poszukiwańSzukaj w:               
Blue 1 newBlue 1Blue 3 new 2022

Informacje

366 obiadów

366 obiadów

Kategorie:

Cena katalogowa: 49.90 zł
Cena promocyjna: 37.43 zł

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! 
To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (…) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom – deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa – nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu jest przestrzeganie zasad związanych z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności oraz racjonalnym odżywianiem. W książce 366 obiadów znajdziemy przepisy m.in. na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą również amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje – od kompotów po nalewki.

____________________________

Bigos litewski: Uszatkować główkę kapusty, nasolić, a gdy się uleży, dobrze wycisnąć. Pokrajać w kostkę kwaśne jabłka, ze dwie cebule, mięso wołowe gotowane, surową wieprzowinę, jeżeli jest zwierzynę, wszystko gotowane lub pieczone. Poczem warstwami układać w rondlu kapustę, jabłka, mięsiwa itp. Tak ułożona zalewa się bulionem i pod przykrywą dusi ze dwie godziny, uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy bigos już gotów, zrobić lekką zasmażkę z łyżki mąki i z dwóch łyżek masła, wymieszać, jeszcze podgotować i dać na półmisek. Bigos taki podaje się na śniadanie, a odgrzewany zyskuje na smaku. 


Szczegóły książki:
Ilość stron:328
Format:145 x 205
Oprawa:Twarda
ISBN:978-83-7729-643-1
EAN:9788377296431
Waga:560 g
Fragment ksiązki (pdf):Zobacz fragment książki

Książki o podobnej tematyce:

Konrad Niklewicz
Fabrykacya win owocowych i miodów

Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w ...
19.90 zł
14.93 zł

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia czterech kultur - The Lodz Cuisine of Four Cultures

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łó...
49.90 zł
37.43 zł

Agata Zarębska, Izabella Borowska
Łódzka kuchnia regionalna - Lodz regional cuisine

Łódzka kuchnia regionalna to wyjątkowa książka kucharska poświęcona tradycjom kulinarnym województwa łódzkiego. Autorki Łódzkiej kuchni czterech kultur zapraszają na kolejną ...
49.90 zł
37.43 zł

Andrzej Fiedoruk
Alkoholowe dzieje świata

Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie – bez względu na ...
49.90 zł
37.43 zł

Andrzej Fiedoruk
Sekrety jedzenia

A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich ...
54.90 zł
41.18 zł

Łukasz Gołębiewski
Polska wódka

Wódka to nieodłączny element polskiej kultury, składnik naszej narodowej tożsamości. Bez względu na to, czy po nią sięgamy, czy nie, jest niezbywalnym ...
49.90 zł
37.43 zł



Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili również:

Krzysztof Szujecki
Milionerzy przedwojennej Polski

Wybitni przedwojenni przedsiębiorcy, finansiści, handlowcy wywarli ogromny wpływ na rozwój gospodarczy i kulturalny odrodzonego państwa polskiego. Oprócz zawodowych, praktycznych umiejętności ...
49.90 zł
37.43 zł

Konrad Niklewicz
Fabrykacya win owocowych i miodów

Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w ...
19.90 zł
14.93 zł

Lucjan Moros
Made in Poznań

Bądź jak: Agromet, Amino, Centra, Goplana, Herbapol, Koziołki, Kruk, Modena, Poznańska Wytwórnia Papierosów, Browar Poznań, Pollena-Lechia, Powogaz, Przemysławka, Społem, Stomil, Tarpan, ...
59.90 zł
44.93 zł

Jacek Pudło, Michał Krawczyk
Autobusem i trolejbusem przez lubelskie osiedla 1945–1989

Położony na wschodzie Polski Lublin został niebywale rozbudowany w okresie powojennym. Miasto znacznie powiększyło się o wielkie, nowe dzielnice mieszkaniowe. Jednocześnie rozwinął się układ ...
79.90 zł
59.93 zł

Andrzej Fiedoruk
Sekrety jedzenia

A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich ...
54.90 zł
41.18 zł

×

Proszę się zalogować.

email:
hasło:

Zalogowanie oznacza akceptację regulaminu oraz Polityki Ochrony Prywatności (RODO) w jego obecnym brzmieniu.


Nie pamiętasz hasła?
Nie masz jeszcze konta?