Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi zgodnie Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

X
×

Proszę się zalogować.

email:
hasło:

Zalogowanie oznacza akceptację regulaminu w jego obecnym brzmieniu.


Nie pamiętasz hasła?
Nie masz jeszcze konta?
Powrót do strony głownej
Strona główna Wszystkie tytuły   |   Nowości   |   Polecamy   |   Promocje   |   Zapowiedzi

Wyszukiwarka

 
wpisz szukaną frazę i wybierz obszar poszukiwańSzukaj w:               

Blue 2 newBlue 1 newBlue 3 new
Kategorie

Usługi wydawnicze
i poligraficzne

Informacje

Kontakt
biuro@km.com.pl
42 632 78 61, 42 630 71 17, 602 34 98 02
604 600 800 (codziennie 8-22, także sms)
42 632 78 61, 42 630 71 17
4147954
Kontakt on-line Napisz do nas... Wyślij
ksiezymlyn

Newsletter

Twój adres e-mail:
Prosze wpisać kod pocztowy:
Wyrażam zgodę na przesyłanie Newslettera przez Księży Młyn Dom Wydawniczy. W każdej chwili mogę zrezygnować z jego otrzymywania

Informacje




Autor: Agata Zarębska, Izabella Borowska,
Tytuł:

Łódzka kuchnia czterech kultur - The Lodz Cuisine of Four Cultures

Kategoria:

Cena katalogowa: 39.90 zł
Cena promocyjna: 29.93 zł

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łódzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańców ziemi obiecanej kojarzona jest jedynie z kilkoma popularnymi potrawami, to warto przyjrzeć się bliżej jej wielokulturowemu bogactwu. Książka prezentuje przepisy na ponad 30 potraw wywodzących się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, które jadało się w przedwojennej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w domach pracowników fabryk poprzez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołów. Niektóre z nich są dobrze znane i chętnie gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne, jak rosyjski razsolnik czy niemiecki wellfleisz, odkrywamy na nowo. Wszystkie propozycje opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisów przez najlepszych łódzkich szefów kuchni, którzy nadali im nowoczesny charakter. 

Książka Łódzka Kuchnia Czterech Kultur pozwoli czytelnikom nie tylko lepiej poznać tradycyjną łódzką kuchnię, ale także przywróci zapomniane dania na nasze stoły.
 
 
____________________________________________
 
The heritage of Lodz of four cultures includes not only impressive factory buildings and beautiful architecture of tenement houses, but also something that we encounter every day - Lodz cuisine. Even though the residents of the Promised Land associate the cuisine with only a few popular dishes, it is worth taking a closer look at its multicultural richness. Included here are recipes for more than thirty delicious dishes derived from German, Jewish, Russian, and Polish cuisine, eaten in a pre-war Lodz. Starting from modest and poor meals served in the homes of factory employees through seasonal dishes from rural cottages to the sophisticated delights from factory owners' tables. Some of them are well known and are willingly cooked until today, such as zalewajka or prażoki, and other dishes, like Russian razsolnik or German wellfleisz, which we now rediscover. All proposals have been developed based on traditional recipes by top chefs from Lodz who provided them with modern character.
The Lodz Cuisine of Four Cultures will allow readers not only to better understand the Lodz traditional cuisine, but will also restore the forgotten dishes to our tables.
 
 
Partnerzy wydania:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Książkę polecają:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Szczegóły książki:
Ilość stron:96
Format:205 x 270
Oprawa:twarda
ISBN:978-83-7729-289-1
EAN:9788377292891
Waga:660 g
Fragment ksiązki (pdf):Zobacz fragment książki

Książki o podobnej tematyce:

Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili również:


Facebook

Bestseller